Om ETC

Vanliga frågor om ETC

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna om några av företagen inom ETC. Hittar du inte just din fråga? Tveka inte att kontakta oss här.

ETC El

Om elpriser

Svar: Det är många faktorer som styr elpriset. I korthet handlar det om hur elpriset bestäms, tillgång och efterfrågan, energipolitik, väder och störningar i produktionen. T ex om det blåser lite och om kärnkraften behöver stängas av och det är hög efterfrågan så stiger priserna.
Det är viktigt att veta att elmarknaden inte är svensk utan nordeuropeisk. Så våra grannländer har en påverkan på det svenska elpriset.

Svar: Nej, i Sverige kan du köpa förnybar el till samma pris eller till och med billigare än fossil el.

Svar: Att ha rörligt elpris innebär att det ändras från månad till månad. Priset på förbrukad el baseras på månadens genomsnittliga spotpris på elbörsen Nord Pool i aktuellt elområde. Du kan också teckna ett timpris-avtal, då ändras priset timme för timme och du betalar det pris din el är värd vid tillfället den förbrukas.

Svar: Både ja och nej. Genom att ha timpris kan man som kund styra sin egna förbrukning. Dvs att man kan planera sin förbrukning när timpriserna är lägre än dom timmarna som har höga priser. Men det krävs att man själv håller koll på timpriserna. Om man inte håller koll och förbrukar mer under en dyr timme så kan det leda till en väldig hög elkostnad. Timpris är mest lönsamt för den som bor i eget hus och som via exempelvis sin luftvärmepump kan koppla elektronik som kan styra elförbrukningen mer precist.

Om våra elavtal

Vi har enbart rörliga avtal, antingen per månad eller per timme. Ingen bindningstid och ingen uppsägningstid. En fast månadsavgift på 49 kr där 19 kronor per månan är en gåva som går direkt till utbyggnad av solceller i Sverige, till det tillkommer rörligt elpris samt påslag och skatt.

Vill du göra lite extra klimatnytta så kan du välja att skänka 10 kronor extra varje månad så att din gåva till solceller blir 29 kronor per månad.

Svar: Nej det har vi inte.

Svar: Nätbolag är det företaget som har hand om kablarna till ditt hus/anläggning. Som kund behöver man därför betala för ett ”abonnemang” för användningen av deras kablar så att strömmen kan föras hem till dig. Ett elbolag är den som köper in elen åt dig. ETC är ett elhandelsbolag som använder nätbolagens kablar för att leverera den el du köper av oss till dina uttag.

Svar: Grön el är el som kommer från förnybara energikällor som sol, vatten och vind.

Läs mer om var vår el kommer ifrån här

Svar: I vår ETC EL-app kan man se de aktuella timpriserna om man tecknat timprisavtal med ETC EL. Man kan själv planera och styra sin förbrukning så man undviker att förbruka mycket el under de dyraste timmarna på dygnet. Vår app är integrerad med flera tekniker och leverantörer som möjliggör styrning av värme och elkonsumtion samt laddning av el- och hýbridbilar.

Läs mer om appen här

ETC Torp

Om våra klimatkloka hus

Svar: Ja, L, M och S. Från 5 sovrum till 1.

Svar: Från 1 miljon till 3,7 miljoner kronor.

Svar: Ja. Kostar från 450 000kr

ETC Omställningsakademin

Om våra konferenser och föreläsningar

Svar: Energi, Byggande, Opinionsbildning, Odling, Konst.

Svar: Nej, vi tar fram anpassade dagsprogram med föreläsningar, studiebesök och måltider. Övernattning om så önskas.

Svar: Ja. Företag, organisationer, kommuner, förbund, privatpersoner och lokala föreningar med mera.

ETC Odla

Om Bokashi

Svar: Bokashi är en komposteringsmetod som går ut på att man fermenterar sitt matavfall. För att göra detta använder man sig av en utvecklad grupp bakterier och svampar som kallas EM = Effektiva mikroorganismer. Fermenteringen görs i hinkar med tätt slutande lock. (Syrefritt). Bakterierna i em kommer sänka ph -värdet och konkurrerar på så sätt ut skadliga bakterier som brukar avge metangas. Matavfallet kommer se ut som picklade grönsaker, men är till hälften nedbrutet. Det sista steget är att gräva ner bokashin i jord, med hjälp av jordbakterier kommer matavfallet omvandlas mkt snabbt till mull. Ca 2-3 veckor beroende på temperatur (över 15 grader)

Svar: När man gör bokashi så bildas det ett näringsrikt, surt lakvatten. Detta bör dräneras bort eller tappas av. I bokashihinken finns det en sil i botten som gör att lakvattnet dräneras bort, men måste även tappa ur det så att inte bokashin börja lukta. Du kan också lägga i ett material  botten som suger upp lakvattnet. t.ex passa på att ladda ditt biokol.

Lakvattnet kan du sedan använda som näringslösning till dina krukväxter eller odlingar. Späd 1:100 då ph värdet är surt.

Svar: Oavsett komposteringsmetod så är det bra att ta hand om sitt eget avfall. En varmkompost kräver dock mer kunskap och tid för att göras optimalt och för att den inte ska bilda metangas. Bokashi är enklare att sköta rätt utan att metangas bildas.

Svar: Inget! Det är en smaksak! Etc bokashi är aktiverad EM, När man gör strö så använder man samma bakterier för att impregnera ett kli. Aktiverad EM (bokashispray) kan man använda till mycket: snabba på trädgårdskomposten, spraya ut på växter för att göra dem mer motståndskraftiga mot svampsjukdomar och virus, fermentera gräsklipp, gödsel m.m.

Om ETC Jordkraft och Biokol

Svar: Jordkraft är en fermenterad näringslösning. Vi fermenterar frukt och grönt från mataffären med hjälp av effektiva mikroorganismer. Vi får då en produkt som är fullproppad med levande mikrober och svampar som kommer göra underverk med din jord. Jordkraft innehåller också lättillgängliga näringsämnen som växterna snabbt kan ta upp. t.ex. Aminosyror, vitaminer, tillväxthormoner m.m.

Svar: Nej! Jordkraften är en kontrollerad fermentering där vi även använder rörsockermelass för att föröka upp de effektiva mikroorganismerna.

Svar: Jordkraft kan användas direkt på småplantor, krukväxter, urnor och som tillskottsgödsling i växthus och pallkragar. 

– Biokol binder fukt och näring, den funkar på så sätt som ett skafferi för växterna.
– Fukten och näringen hålls kvar i jorden
– Gynnar mikrolivet i jorden
– Skapar en bra struktur till jorden
– Skapar högre avkastning

Svar: Ju högre temperatur du kolar i desto renare blir kolet. Vi håller en temperatur på mellan 700-800 grader vilket ger ett mkt rent kol, där mycket av tungmetallerna har försvunnit från råvaran. Grillkol kan man producera vid 300 grader. Enklast är att höra av sig till företaget som gör biokolet.

Svar: Ca 5 liter på kvadratmeter. Mer än 20% av jordvolymen är onödigt. Biokol bryts ner oerhört långsamt, och ska därför ses som en investering för livet. Köp lite varje år, och återvänd den jord som du har haft biokol i.( urnor t.ex.)

ETC Solpark

Om vår solcellspark i Katrineholm

Svar:

  • Fika
  • titta och lära dig om solceller
  • gå på konstutställning
  • kika på Sveriges miljövänligaste server
  • klappa får och titta på höns
  • lekplats
  • självplock av tomater och blommor
  • Titta in i ett ETC Torp

Svar:

  • Bokashi
  • Jordkraft
  • Solceller
  • Böcker
  • Biokol
  • Plantor och grönsaker

Svar:

  • Om solceller
  • Montage av solceller
  • Odling
  • Hållbart bygge
  • Journalistik

Svar:

  • Kullendagar, oftast sista helgen i månaden
  • Gröna lördagen – odlingstema
  • Solfest i juni
  • Skördefest augusti

Svar: Ja! Vi har två laddare utanför området och snart 12? St på vår parkering.

ETC Mobil

Om vårt gröna mobilabonnemang

Svar:

ETC Mobil är ett helt vanligt mobilabonnemang som går i Telias nät. 
Vi är precis som andra operatörer – med en stor skillnad. Vi tar ansvar för mobiltelefonins miljöpåverkan och varje månad går en del av din abonnemangskostnad till att sätta upp solceller i någon av våra solparker. 

Svar: Det går åt mycket energi att tillverka och driva all elektronik som krävs för att en mobiltelefon ska fungera. Det handlar inte bara om den el som du använder för att ladda telefonens batteri (som ju är väldigt lite). Det går åt en hel del energi till trådlösa nätverk, servrar, och sändare/mottagare som krävs för att telefonen ska fungera. Att producera den här energin skapar utsläpp. Därför vill vi bidra till att den energi vi skapar och konsumerar orsakar så lite utsläpp som möjligt. Varje månad går 20 kronor per abonnemang direkt till nya solceller. Efter några år har du satt upp så många solceller med ditt mobilabonnemang att din mobiltelefon gör lika mycket ren el som den konsumerar.

Svar: De 20 kronor per månad som går till att bygga ut solceller ger ungefär 60 kWh solel per år och abonnemang. Efter ett par år har du betat av klimatkostnaden för din telefon – men solcellerna fortsätter att ge ren energi i flera år efter det. 

Svar: ETC mobil samarbetar med Fairphone – som satsar på att bygga mobiltelefoner med ett cirkulärt tänk. Det ska vara lätt att byta ut trasiga delar och de arbetar med att hela produktionskedjan ska ha så låg miljöpåverkan som möjligt. 

Svar: Alla val vi gör påverkar världen omkring oss. Med ETC Mobil kan du hjälpa till att bygga en renare energiframtid – utan att behöva göra något mer än att använda din telefon som vanligt. Ju mer ren energi vi producerar tillsammans, desto mer tränger vi ut fossil energi ur systemet. Tänk att det kan vara så lätt att göra rätt!

ETC nyhetsmagasin

Om vårt fördjupande veckomagasin

Den röd-gröna tidningen ETC nyhetsmagasin kommer en gång i veckan och fokuserar på frågor som rör klimatomställning, social rättvisa och biologisk mångfald. Vi lyfter fram mycket av det positiva som faktiskt händer, när människor samarbetar, flyktingar integreras och kommuner hittar nya vägar för att minska sina utsläpp. 

Tidningen innehåller också tips för odling och återbruk, recept, korsord och annat pyssel. 

Det går att prenumerera enbart digitalt – då får man inlogg till vår hemsida samt vår e-tidning som går att läsa på sajten och den kommer i mailen varje vecka. 

Väljer man att prenumerera på papperstidningen får man full tillgång till vårt digitala erbjudanden – och tidningen i brevlådan varje vecka, 

Svar:

Nu på trädgårdsmässan har du chansen att prova tidningen i två månader till mässpris – och samtidigt få en flaska bokashi-vätska eller Jordkraft. Prenumerationen avslutas sedan automatiskt utan att du behöver göra något! 

Pris för 2 månader digital prenumeration inkl . en flaska jordkraft/bokashi: 99 kronor (värde 217 kronor) 

Pris för 2 månader prenumeration på papperstidningen en flaska jordkraft/bokashi: 199 kr. (värde 337 kronor).

Prenumerationer

Nedan finner du de vanligaste frågorna vi får om prenumerationer och läsning av tidningen.

Om våra tidningar

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna vi får om våra tidningar.

Att tidningen inte kommer kan ha flera orsaker.

Vi rensar registret manuellt för att hitta alla problem. Ofta är det ett litet fel i adressen som ställer till det för tidningsbuden. Ibland är det tidningsbuden själva som slarvar. Då gör vi felanmälan och det rättas efter någon dag.

En ny prenumeration tar fyra till fem dagar att få aktiv.

Dubbelex beror oftast på att tidningen registrerats två gånger på olika namn i familjen. De rensar vi när vi får besked.

Ja. Vi rättar och svarar sen.

Absolut. Gå in på etc.se/prenumerant och logga in. Det fungerar även om du ännu inte har fått en bekräftelse på din prenumeration.

Nej. Du betalar från det datum vi kan leverera.

Uppehåll på papperstidningen medför ingen förlängning av prenumerationen för de första 30 dagarna av uppehållet. Tidningen fortsätter komma digitalt under hela uppehållsperioden. Det är möjligt att istället för uppehåll lägga in tillfällig adressändring till sig själv eller annan mottagare.

Ja, du kan använda autogiromedgivanden nedan eller anmäla autogiro direkt via din bank. 

Autogiromedgivande Dagens ETC

Autogiromedgivande ETC nyhetsmagasin

Börja med att följa avsnittet Felsökning i användarmanualen för att åtgärda vanliga fel.

Om det inte hjälper kan du fylla i nedanstående formulär så återkommer vi så snart som möjligt för att hitta en lösning.

Här hittar du formuläret.

Om våra app och webbplats

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna vi får om våra app och webbplats.

För att läsa Dagens ETC på webben, gå till https://app.etc.se och klicka dig vidare till den tidning du vill läsa eller skriva ut.

Du kan också läsa tidningen digitalt via våra appar för mobil och surfplatta. Appen heter ETC-tidningarna och finns i Appstore och Google play.

Läs mer om våra appar här.

Guide: Så använder du appen.

Du kan ladda ned våra e-tidningar som PDF-filer på https://etidning.etc.se

Öppna på den aktuella tidning du vill ladda ned och klicka på de tre punkterna i verktygspanelen längst ned på sidan. I menyn väljer du sedan ”Ladda ned PDF”.

Kontakta kundtjänst

Hittar du inte svaret på din fråga i länkarna ovan – mejla kundtjanst@etc.se eller klicka på knappen nedan för att komma i kontakt med vår kundtjänst. Meddelanden besvaras varje dag.

Kundtjänst har telefontid måndag–fredag kl 09:00 – 16:30.
Då kan du nå oss på telefonnummer 08–410 359 00.